O budúcnosti niektorých oddelení nemocníc sa stále rokuje

21.06.2011 Humenné

Medzilaborce/Humenné 20. júna (TASR) - Podľa zoznamov zverejnených minulý týždeň neplánuje Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) zazmluvniť po 1. júli tohto roka ani viacero oddelení nemocníc v Humennom a Medzilaborciach. Hovorkyňa oboch zdravotníckych zariadení, ktoré patria pod spoločnosť Svet zdravia, Veronika Deckerová TASR informovala, že vyjadrenia k ďalšej existencii týchto oddelení či personálnym zmenám v nemocniciach sú zatiaľ predčasné, nakoľko rokovania so VšZP ešte stále prebiehajú.
Deckerová vníma aktuálny zoznam nemocničných oddelení, ktoré VšZP neplánuje zazmluvniť, ako prvotný návrh. \"Naše rokovania naďalej pokračujú, takže ešte nemáme dôvod komentovať ho ako finálny,\" poznamenala.
Podľa zverejnených zoznamov VšZP naďalej neráta napríklad s doliečovacím či oddelením vnútorného lekárstva v Medzilaborciach. V Nemocnici A. Leňa v Humennom neplánuje zazmluvniť oddelenia infektológie, pneumológie a ftizeológie či klinickej onkológie. V prípade niektorých je však v hre prechod na ambulantnú či stacionárnu formu, ostatnú zdravotnú starostlivosť by mohli po zrušení poskytovať obdobné nemocničné oddelenia v okolitých okresných mestách či v Prešove a Košiciach.
Deckerová nekonkretizovala, ako by sa mohlo zrušenie vytypovaných oddelení preniesť do ekonomiky či personálnych zmien v jednotlivých zdravotníckych zariadeniach. \"Počkáme si na finálnu dohodu so VšZP, a potom môžeme komentovať, aký to môže mať dopad na hospodárenie jednotlivých nemocníc. Je absolútne predčasné hovoriť o tom, či budeme redukovať personál,\" doplnila.
Viac svetla do problematiky by mali priniesť nasledujúce dni. \"Naše predpoklady sú také, že tie finálne dohody so VšZP v prípade všetkých nemocníc, ktoré zastrešujeme, by mali prebehnúť v priebehu júla. V prvej polovici mesiaca by sme mali následne vedieť viac, prípadne už byť dohodnutí na konkrétnych podmienkach zmluvy,\" uzavrela Deckerová.
 

Vyberte región